Open Monumentendag 2017

VoLogoOpenMonumentendagkl1or Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: 'Boeren, burgers en buitenlui'. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Molens passen natuurlijk ook in deze context. Ze waren de niet te missen schakel in de voedselvoorziening. Zowel voor mens als dier. De boer die het graan verbouwd, de molenaar die het maalt en de bakker die er brood van maakt. Dat is de bekende gang van zaken. Minder bekend is dat molens ook veel veevoer vermaalden. Vooral in het begin van de 20e eeuw  was het het voornaamste middel van bestaan voor de mulders. 

De Kesselse molen maalt vandaag de dag nog steeds. Nu enkel nog voor menselijke consumptie. De molen is daarmee nog steeds een schakel in de voedselketen. Het aloude proces van malende molenstenen geeft meel met een speciaal karakter. 

De molen is tijdens het monumentenweekend alleen op zaterdag 9 september geopend van 13.00 - 17.00 uur.

 

 

Kesselse Kusjes

kesselse kusjes hallo peel en maas.JPG 1
Op 11 juli werd bij de molen een nieuw Kessels product gepresenteerd. Een koekje dat de herkenbaarheid van Kessel moet vergroten.

De roomboter koekjes van ons speltmeel zijn gebakken door Bakker Peeters hebben een verassende frisse smaak. Op reeds 15 plaatsen in Kessel zijn de koekjes verkrijgbaar, waaronder vrijwel alle Kesselse horeca. De koekjes hebben als doel Kessel op de kaart te zetten en passen in de nieuwe campagne "Ik neem je mee naar Kessel". 

kesselse-kusjesHet Kessels streekproduct kwam tot stand door samenwerking van verschillende partijen. Dit zijn Pim Jansen van Restaurant Corsica, Geert van Bergen van Artline, Hennie Verhagen namens Branding Kessel en Bakker Peeters.

Zomeronderhoud

De zomer kent warme dagen waarbij het niet hard waait. De ideale tijd om onderhoud aan de molen te plegen. Buiten de reguliere zaken als het controleren van wiggen en verfwerk krijgt de molen binnenkort een nieuwe slof.

WP 20170628 15 34 18 Pro a

De dagen dat de wind nalaat worden gebruikt om onderhoud aan de molen te plegen. Onder aan de trap hangt een extra zware trede. Deze is aan vervanging toe door inrotting. Een nieuwe eiken plaat is daarvoor geleverd door Limburg Hout. Nu dient de oude slof hieruit nog precies nagemaakt te worden. De molenaars zijn daar al mee gevorderd. Binnenkort zal de oude verwijderd worden en meteen de nieuwe er voor in de plaats worden gemonteerd. Dit dient snel te gebeuren, want zonder slof is de molen niet op normale wijze op de wind te kruien

WP 20170628 15 35 37 Pro a

Binnen in de molen wordt de electrische installatie verbeterd en uitgebreidt. De uitbreiding wordt met ouderwets schakelmateriaal gemaakt, zodat het in het intererieur van de molen blijft passen.

Ondertussen gaat op de windrijke dagen het ambachtelijk maalwerk in de molen natuurlijk gewoon door. De molenstenen zijn recent nog nagekeken. De stenen malen prachtig!

Nationale Molendag 2017

16.0675-HR-Affiche-Molendag 2Het tweede weekend van mei zijn traditiegetrouw de Nationale Molendagen. De Kesselse molen doet hier al vele jaren aan mee!

Bijna 900 molens door het hele land nemen deel aan de Nationale Molendagen en zijn dan voor het publiek geopend. Voor de Kesselse molen is dit vanzelfsprekend, maar er zijn molens diep in de polder die bewoond worden en doorgaans niet te bezoeken zijn. Ook veel van deze molens zijn nu te bekijken. Daarvoor dient men wel af te reizen naar een van de westelijke provincies van ons land. 

De Kesselse molen is geopend op zowel 13 als 14 mei vanaf 11.00 uur. De mulders en molengidsen leiden u rond en kunnen u alles vertellen over de gang van zaken rond de molen! Voor kinderen is er een gratis molenkleurboekje te verkrijgen!

Fransenroede

IMG-20170311-WA0001De wieken van een molen worden gevormd door twee 'roeden'. Op het terrein van de Kesselse molen liggen zo twee halve metalen roeden uit de voormalige molen van Baarlo, die in novembere 1944 werd opgeblazen. Deze roeden zijn in 1927 geklonken bij de Firma Fransen in Vierlingsbeek. Vandaar dat deze roeden vaak Fransenroede worden genoemd. Meer hierover klik hier 

WP 20170311 09 24 08 ProIn het Brabantse Keldonk wordt momenteel de molen uit het dorp herbouwd. De achtkante molen die het dorp tot 1972 rijk was, lag gedeeltelijk nog in onderdelen op het terrein van Adriaens Molenbouw in Weert. Voor de herbouw ontbrak nog een roede die dienst kon doen als staartbalk, zoals de oude molen dat ook had. 

Afgelopen zaterdag is een vrachtauto uit Keldonk de één van de einden in Kessel komen ophalen zodat de roe een nieuwe functie krijgt en nog voor langere tijd behouden kan blijven.

Aanvullende gegevens