Weer open

WP 20180523 20 47 09 ProDe molen draait weer! De molen is net voor Belaef Kessel weer vrijgegeven en mag weer open! Gisteravond werd de molen weer op de wind gekrooien en werd er weer even gedraaid. Zondag tijdens Belaef Kessel is de Kesselse molen dus gewoon van de Partij!

Helaas is de molen voorlopig alleen op zaterdagmiddag open. De woensdagmiddag komt daarmee te vervallen.

Nationale Molendagen 2018

16.0675-HR-Affiche-Molendag 2

De Nationale Molendagen gaan dit jaar helaas aan de Kesselse molen voorbij. De molen zal gesloten zijn.

We gaan er voor alsnog vanuit dat de molen weer open is op 26 mei tijdens Belaef Kessel! Daarover later meer.

Gesloten

langerustapril2018

Op last van de gemeente is de molen tot nader order gesloten. Vanwege ongediertebestrijding in de omgeving van de molen is tot deze maatregel besloten.

De wieken van de molen staan derhalve in de lange rust-stand. Hoelang deze situatie aanhoudt is nog niet te zeggen. We hopen dat met Nationale Molendagen 12 en 13 mei, de molen weer gewoon op kan zijn!

Meelverkoop is bij de molen derhalve niet mogelijk, maar gaat wel door bij de Phicoop en De Bondj in Kessel. Bestellingen kunnen via deze website worden doorgegeven en opgehaald bij de Bondj, Baarskampstraat 4 te Kessel. Ook de molen van Roggel, Nijken 24 te Roggel, verkoopt het meel en is iedere zaterdagmorgen van 9.00 - 12.00 uur open.

 

NL-Doet vruchtbare dag

Phototastic-10-3-2018 b6ca1e4b-0f6c-4bda-904b-95f767c2cee01Maart is traditigetrouw de maand dat het oranjefonds NL-Doet organiseerd. Door het hele land worden er dan door vrijwilligers projecten uitgevoerd en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Dit jaar was ook de Kesselse molen decor van NL-Doet.

Verschillende vrijwilligers uit Kessel hebben zich 10 maart ingezet om een aantal projecten op het molenterrein en de omgeving daarvan uit te voeren. Via de Plattelands Cooperatie wordt er gewerkt aan een bijenoase rondom de molen. Daarvoor werden een infobord en een bijenhotel voor solitaire bijen geplaatst. Zo wordt er in Kessel ook gewerkt aan betere biodiversiteit wat het aantal insekten ten goede zal komen. Gedéputeerde Hubert Mackus kwam dit project met eigen ogen aanschouwen en voegde er een korte bezichtiging van de molen aan toe.

Verder is er een nieuwe toegangspoort voor het molenterrein geplaatst en zijn er banken geplaatst. De komende weken zal verder gewerkt worden om de bijenoase en het molenterrein verder te ontwikkelen. De molen blijft in de tussentijd natuurlijk gewoon zijn werk doen! Ook meelverkoop gaat gewoon door!

Brood en de Industrie

Natuurlijk is het meel dat van de molen komt 100% volkorenmeel, met alle gezonde bestandsdelen er nog in. De industrie maakt daar maar weinig gebruik van. Er zijn tegenwoordig vele soorten brood te koop. Witbrood, bruinbrood, maisbrood, extra volkorenbrood, de keuze is reuze. Toch is niet elk brood dat wat het lijkt!

Supermarkt Jumbo kreeg 'het gouden windei' toegekend, van voedselwaakhond Foodwatch, nadat bleek dat in hun maisbrood helemaal geen mais was verwerkt. Notabene stond op de verpakking de tekst "Goud eerlijk". De misleidingen en gebrek aan transparantie zijn gewoon geworden in de broodindustrie. Zelfs bij sommige Warme Bakkers is het aangeboden brood fabrieksbrood dat in de betreffende winkel wordt afgebakken. In een uitzending van Jinek zet Teun van de Keuken het een en ander uiteen:

 

 

 

Aanvullende gegevens