Meel van de molen!


sticker_01b.jpgDe Sint Anthoniusmolen produceert tegenwoordig weer ouderwets meel. We streven ernaar om de granen uit de eigen regio te halen. Een prachtig product is bijvoorbeeld de Kollenberger Spelt. Onze tarweleverancier levert goede tarwe van Nederlandse (Zeeuwse) bodem.

Tegenwoordig is meel van de molen een extravagant product. Het malen met een windmolen geeft een extra dementie aan het product. Het is bovendien ook een heel ander product. Het maalproces, malen in één gang, maakt het meel vol van smaak. De kiem is immers niet verwijderd, zoals meelfabrieken dat wel doen, en dat geeft die smaak en maakt dat meel van de molen ook nog eens zeer gezond is. Het is een eerlijke en bijzonder milieuvriendelijke manier van produceren. Vooral bijzonder is natuurlijk de Kollenberger Spelt. Een oergraansoort die een fantastische smaak heeft en gewoon van de Limburgse akkers komt. Het malen op de steen is een ambachtelijk proces en dat ziet zich terug betaald in het eindproduct.

Ook beroemd is het ouderwetse gefabriceerde boekweitmeel dat slagers in de regio veelal verwerken. Het boekweitmeel, met zwarte tekening, is van oudsher een typisch product van de zandgronden.

Voor bakkers is het belangrijk dat het aangeleverde meel van constante kwaliteit is. De teelt van de Kollenberger spelt is inmiddels zo groot dat dit gewaarbrogd kan worden. Toevoegingen, zoals ascobinezuur, doen wij in princiepe niet, maar is wel mogelijk.

Onze vakkennis in het omgaan met de molen moet bijdragen aan een goed gemalen product. Dit begint bij het onderhoud en de afstelling van de molen tot het onderhoud en afstelling van de molenstenen. De stenen worden door ons zelf gescherpt zodat we het maalproces naar eigen inzicht naar onze hand kunnen zetten. Dit alles moet in harmonie met elkaar werken om een goed meel te kunnen malen.

De Standerdmolen van Kessel heeft één koppel maalstenen. Het malen van baktarwe gebeurd in één gang. Dat betekend dat de hele korrel in één doorgang onder de steen tot eindproduct wordt vermalen. De graankorrel wordt tussen de stenen eerst gebroken en naar de buitenkant van de molensteen langzaam steeds fijner uitgemalen. De molenstenen zijn dusdanig gescherpt dat ze de kiem en kern van de tarwe goed uitmalen en de zemel zo groot mogelijk laten.
U kunt als bakker nog verder uw wensen kenbaar maken. Het maalproces is namelijk nauwkeurig te besturen en iets grieziger malen, of juist nog fijner malen kan naar behoefte worden ingesteld.

Alle producten op de standerdmolen van Kessel worden geproduceerd onder de Hygiënecode voor ambachtelijke windmolens, zoals die is opgesteld door het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars (GVM) en na toetsing door het 'Regulier Overleg Warenwet' is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Molenaar Marc Crins

Meer info:

 

Marc Crins
tel: 0475-850284
mob: 06-20949805

of mail, zie INFO

 

Meer over onze baktarwe leverancier op: www.tarwecirkel.nl

Prijslijst grootverpakking

Prijslijst

 

inhoud zakgoed
in kg
Product
Prijs
25
Volkoren tarwemeel (Zeeuwse) *
20,25
25
Volkoren tarwemeel (Midden-Limburgse)**
 
25
Bloem van de molen (Zeeuwse) *
23,00
25
Boekweitmeel (authentiek)
43,75
25
Kollenberger Speltmeel Volkoren (Limburgse)**
30,00
25
Kollenberger Speltbloem (Limburgse)**
33,00
25
Pannenkoekenmeel
24,95

 ** = Biologisch geteeld
 *  = Millieu bewust geteeld

 Prijzen excl. BTW.

 

 

 prijzen per 15 januari 2015 

 


Aanvullende gegevens