Meel van de molen en Dieetvezels

Meel van de molen past uitermate in een dieetvoeding en heeft duidelijke gezondheidsvoordelen. In de 19e eeuw was het Dokter Allinson in Engeland die dit reeds onder de aandacht probeerde te brengen. Hij richtte zelf een molen op om de gezondheidsvoordelen te kunnen bewijzen aan het publiek. Vooral mensen met een afslankdieet en met darmproblematiek waren erg geholpen met zijn broodvoeding.
Het malen met molenstenen is een eeuwenoud principe dat reeds bij de Egyptenaren werd toegepast. Het is een vorm van vermalen die vandaag de dag weer onder de aandacht komt door de gezondheidsvoordelen voor de mens in de 21e eeuw.

Het voordeel van molenmeel

De techniek gebruikt in de windmolen is zoals reeds gezegd al eeuwenoud. Tussen de molenstenen wordt de graankorrel in één gang tot meel gewreven. Er wordt bij dit proces niks uit het product verwijderd en niks eraan toegevoegd. Alle natuurlijke bestandsdelen in die graankorrel blijven behouden!

Een graankorrel is samengesteld uit verschillende delen:

  • Zemel
    Samengesteld uit 7 lagen die mineralen, proteïnen en vetstoffen bevatten. Het aleuron is het meest voedingsrijke element van de korrel
  • Kiem
    De levensbron van de graankorrel, bevat een hoog gehalte aan vitaminen, suiker, olie en natuurlijke enzymen.
  • Endosperm
    Dit is 85% van de graankorrel en is voornamelijk samengesteld uit zetmeel.

1- Zemel (de zemellagen), 2- Aleurone laag, 3- Endosperm, 4-Kiem, 5-baard van de korrel.


Voedingswaarde

Het graan bevat wezelijke bestandsdelen voor een goede voeding. Het bevat ook dieetvezels, die de spijsvertering bevorderen en moeilijkheden in de spijsvertering helpen te voorkomen op een natuurlijke manier.
Onder ‘dieetvezels’ verstaan we de onverteerbare delen van de graankorrel. Dit zijn de zemelen, de houtachtige buitenkant van de graankorrel (zie dwarsdoorsnede).
In bepaalde medische kringen is men van mening dat sommige welvaartsziekten te danken zijn aan een gebrek aan dieetvezels. Het merendeel van deze ziekten hebben te maken met een slechte stoelgang en met de werking van de Dikkedarm. Zo worden genoemd: suikerziekte (diabetes) hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid.

Reeds de oude Grieken waren bekend met de goede  eigenschappen van dieetvezels. Overigens komen de dieetvezels ook in andere producten voor zoals groenten en aardappelen. Alleen in deze producten in veel mindere mate. Je zult om 10 gram dieetvezels binnen te krijgen 120 gram volkorenbrood kunnen eten, of 700 gram aardappelen…

 

 

Aanvullende gegevens