Fransen Roeden

Fransen roeden

2012_10_23_1533.jpgOp het molenerf liggen twee halve Fransenroeden. Molenroeden zijn twee lange balken die door de molenas zijn gestoken en samen de vier wieken vormen. Deze molenroeden zijn in het begin van de 20e eeuw vervaardigd bij de firma Fransen uit Vierlingsbeek. Deze firma maakt vele molenroeden. Ook de Kesselse molen heeft roeden gehad van dit fabrikaat! Deze zijn echter in 1975 verwijderd en vervangen voor de huidige Derckx-roeden. De roeden die nu in Kessel liggen hebben dienst gedaan in de molen van Baarlo.

NaamloosBijzonder aan de Fransenroeden is de manier van vervaardigen. De plaatstalen platen zijn met klinknagels tot een balk gesmeed. De tegenwoordige roeden worden electrisch gelast. Vandaar dat het behouden van deze roeden ons de moeite waard lijkt. De komende tijd zal gewerkt worden aan het conserveren van de balken.

 

Advertentie Gebroeders Fransen uit De Molenaar 1934

Geschiedenis molenroeden Baarlo

De twee molenroeden (balken waar de wieken mee gebouwd zijn) zijn afkomstig van de molen van Baarlo. Daar zijn ze in 1944 uit de molen gevallen toen Duitse springcommando's de molen opbliezen.

gallerijmolen_Baarlo2.png
Molen van Baarlo in 1938

We weten inmiddels ook dat de roeden vervaardigd zijn bij de Firma Fransen in Vierlingsbeek. Waarschijnlijk zijn de twee halve roeden allebei van een andere roede. Dat betekend dat ze niet aanelkaar hebben gezeten. Één van de roeden van de Baarlose molen is tweedehands aangekocht. Deze was vervaardigd in 1922 en is in 1927 in de molen gestoken. In dat zelfde jaar bestelde de molenaar H. Martens Holten een nieuwe roede bij Fransen. Deze werd in 1927 geleverd en ook meteen in de molen gestoken.

De firma Fransen uit Vierlingsbeek had een bijzondere manier van het vervaardigen van molenroeden. De roeden zijn vierkante metalen balken, oftewel kokers. Van plaatmateriaal werd een koker gemaakt. Klinknagels houden de platen bijelkaar. Kenmerkend van Fransen-roeden is de 'holle' achterkant. Om de koker te sluiten werd de achterplaat als laatste vastgeklonken waarbij dus een holle achterkant ontstond. De huidige roeden van de Kesselse molen zijn ook van plaatstaal maar zijn gelast tot een vierkante balk.

De komende tijd zal door de vrijwilligers aandacht worden besteeds om deze molenroeden te behouden door ze te schilderen.

 

 

 

Bijenstal

De Bijen bij de molen.

molenbijenIOm bijen is de laatste jaren veel te doen. Vooral door de bijensterfte waar bij de Kesselse molen ook wel eens sprake van is geweest.

Bijen verzamelen honing dat is wel bekend. De was waar ze de raten uit bouwen wordt echter ook gewonnen en door de molenaar gebruikt. Met deze bijenwas smeert de mulder de kammen van de tandwielen in de molen. Zo blijven deze soepel inelkaar lopen en is er weinig slijtage.

Bijen kijken

Bij de Kesselse molen staan verschillende bijenkasten. Hier ziet men bijen aan en af vliegen om de nodige nektar, stuifmeel en propolis te verzamelen. Eén van de kastjes is langwerpig. Hierin leeft een bijenvolk dat door de imker zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. lattenkast01.jpgDeze bijen worden aan hun natuurlijk gedrag overgelaten. Dit is een zogenaamde Lattenkast (topbarhive).Bijzonder aan deze kast is dat er een raampje in zit. Zo kan men bij een bezoek aan het molenerf kijken in de bijenkast en gade slaan wat de bijen daar binnenin allemaal doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een bijendans gezien?

Zwermen

In het voorjaar kunnen bijen zwermen. De bijen in het lattenkastje kunnen dit ook doen. Het volk vermeerdert zich dan en even zoemt het van de bijen rond de Kesselse molen. 

zwermbijmolen

Dit is niet erg of eng. De zwerm bijen steken zelden en ze zullen gauw aan een tak samenklonteren om een nieuw huis te zoeken. De imker vangt ze dan weer met een kastje of bijenkorf. Ga dus nooit bijen uit een boom slaan. Ben ook niet bang dat ze in huis komen als ze dichtbij huis neerslaan. Dit zullen ze niet doen!

Meer info: klik hier

Bijenzwerm in de tuin? Waarschuw de Kesselse imker of de molenaar en hij komt deze weghalen! klik hier