De molen en het weer

Een molenaar is steeds bezig met het weer. Als de mulder de vang licht (rem los trekt) dan geeft hij de molen over aan de weersomstandigheden. Dan is het wel begrijpelijk dat het belangrijk is dat een mulder iets van het weer af weet. Immers niets is zo veranderlijk als het weer en de gevaren voor de molen moeten tijdig waargenomen worden. Dit, met het weer bezig zijn, is ook een spannende kant van het windmuldersvak. Moet de molen bijvoorbeeld veel zeil hebben of juistweinig? Op de molen beleef je alle weersverschijnselen intens. Alle weer is goed weer voor de mulder, behalve strakke blauwe luchten zonder wind…

Hierbij wat foto's van wat de Kesselse mulder hoog vanaf zijn molen tijdens het malen allemaal ziet:

De molen maalt bij een naderende bui...

De molen is gevangen (stilgezet) en de wind- en regenvlagen, behorende bij de bui, tijsteren de molen. Het maalwerk ligt noodgedwongen even stil...

De bui is over en de molen maalt weer. In de verte zijn nieuwe ontwikkelingen zichtbaar. De mulder moet op zijn hoede blijven!

Open luchten. De buienactiviteit neemt af.

Opklaringen naderen. Deze wolkenrand kondigd een verandering van windrichting aan. De wind ruimt iets. In dit geval van zuidwest naar west.

De maan staat aan de hemel. Dit is betrouwbaar weer om de molen in het donker door te laten malen.

Een bui raast over. De vaalwinden in deze bui vallen mee en de molen kan gewoon doormalen.

 06062011611.jpg

 Alle alarmbellen zijn gaan rinkelen. Een zwaar onweer nadert. Een rolwolk snelt op de molen aan. De molen is snel stop gezet, alle zeilen zijn eraf gehaald en de molen is met de kop richting het naderende onweer gedraaid.

 

 

Aanvullende gegevens