De Bijenoase bij de molen.

IMG 20190409 200457Het terrein rond de molen ingericht als bijenoase voor wilde bijen. Ook worden er door Imkers honingbijen gehouden.

In de zomer is de bijenoase een ware bloemenpracht. Bloemen van allerlei soorten bloeien er afwisselend zodat de bijen het hele seizoen door voldoende nektar voor handen hebben.

De bijenoase is tot stand gekomen in samenwerking met Dorpsoverleg Kessel en is vrij te bezoeken.

 

 

 

Bijen kijken

In de bijenoase bij de Kesselse molen staan verschillende bijenkasten. Hier ziet men bijen aan en af vliegen om de nodige nektar, stuifmeel en propolis te verzamelen. 

lattenkast01.jpg

Eén van de kastjes is langwerpig. Hierin leeft een bijenvolk dat door de imker zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. Deze bijen worden aan hun natuurlijk gedrag overgelaten. Dit is een zogenaamde Lattenkast (topbarhive).Bijzonder aan deze kast is dat er een glazen raampje in zit. Zo kan men bij een bezoek kijken in de bijenkast en gade slaan wat de bijen daar binnenin zoal doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een bijendans gezien?

 

Zwermen

zwermbijmolen

In het voorjaar kunnen bijen zwermen. De bijen in het lattenkastje kunnen dit ook doen. Het volk vermeerdert zich dan en even zoemt het van de bijen rond de Kesselse molen. 

Dit is niet erg of eng. De zwerm bijen steken zelden en ze zullen gauw aan een tak samenklonteren om een nieuw huis te zoeken. De imker vangt ze dan weer met een kastje of bijenkorf. Ga dus nooit bijen uit een boom slaan. Ben ook niet bang dat ze in huis komen als ze dichtbij huis neerslaan. Dit zullen ze niet doen! Waarschuw dan wel tijdig een imker die ze kan weghalen.

 

Oogsten

WP 20160608 15 09 01 ProBijen verzamelen honing dat is wel bekend. Maar ze maken ook was. De was waar ze de raten uit bouwen wordt ook gewonnen en door de molenaar gebruikt. Met deze bijenwas smeert de mulder de kammen van de tandwielen in de molen. Zo blijven deze soepel inelkaar lopen en is er weinig slijtage. De honing is in de molenwinkel te koop. 

Meer info: klik hier

Bijenzwerm in de tuin? Waarschuw de Kesselse imker of de molenaar en hij komt deze weghalen! klik hier